25 Ağustos 2011 Perşembe

Sezon Öncesi Takım Değerlendirmeleri + ESKİŞEHİRSPOR (1)

 Şike olaylarından etkilenen takımlardan biri olan Eskişehirspor için 3 Temmuz'dan önce böyle bir düzenin kurulacağı kimsenin aklına gelmezdi.Ancak şartlar bunu getirdi.Teknik direktör Bülent Uygun ve sezon sonunda sportif direktörlüğe getirilen Ümit Karan  tutuklandığı için bu iki isimle sözleşmeler feshedildi.Yerin hücumcu bir oyun stili olan ve ligimizde daha önce Galatasaray'i çalıştıran Skibbe getirildi.Gelelim takımda neler olmuş,nasıl kadro kurulmuş bunun değerlendirmesine.

Kalede Eskişehir'lilerin artık sevgilisi olmuş ve takımın sembol isimlerinden biri olan Ivesa var.3 sezondur Eskişehir formasını 88 kez giymiş ve kalede güven veren bir kaleci.Zaman zaman kötü oynadığı maçlar oluyor ancak iyi oynadığı maç sayısı her zaman daha yüksek.Alternatifi 2008 sezonunda takımda bulunan ardından 2 sezonu Balikesirspor'da geçiren Sinan Ören.Yeni play-off'lu sistemle takımların daha çok maç yapacağını düşünürsek kale rotasyonunda Eskişehirspor'un yetersiz bir rotasyonu var.Ivesa'nın sakatlanması durumunda Skibbe sıkıntı yaşayabilir.

Sağ bekte 2 sezon önce Galatasaray maçı hafızamızda kalan Koray Arslan diğer oyunculara göre bir adım önde.İstikrarı,fiziki gücü ve zaman zaman süpriz ileri çıkışları ile Koray güven veriyor sağ bekte.Geçen sezon 18 lig maçında yer almıştı ancak ben bu sezon daha fazla oynamasını bekliyorum.Alternatifi geçen sezon Beşiktaş'a attığı golü halen hafızamızda olan Veysel Sarı var.Bu ikili sağ bek için yeterli gözüküyor,ayrıca çok sıkışıldığında Sezgin Çoşkun'da sağ beke çekilebilir.Stoperde geçen sezona göre pek farklılık yok.Geçen sezonda takımda olan Diego,Nadarevic ikilisinin oynamasını bekliyorum.Alternatifleri de tecrübeli oyuncu Sezgin Çoşkun olacak.Diego geçen sezonki performansını beğenmiştim.Nadarevic'te Skibbe'nin güvenebileceği tarz bir oyuncu,3 sezondur Eskişehir'de sürekli olarak as kadroda yer alıyor.Sezgin ise takımın jokeri.Savunmanın her bölgesinde oynayabiliyor ve o da Skibbe'nin güvenebileceği bir tarz oyuncu.Sol bekte ise Dortmund kariyerini tamamlayan yeni transfer Dede var.Dede'nın ben as kadroda yer almasını bekliyorum ancak yaşı gereği geçen sezon takımda sürekli olarak oynayan Volkan Yaman ile rotasyona girecek.Volkan-Dede sol bek için gayet yeterli.



Futbolda ön libero yada bir başka değişle ön orta saha artık çok önemli.Bu iki oyuncunun biri defansıf biride oyunun iki yönünü oynayabilmesi gerekiyor.Bunu iyi yapan takımlar genelde başarılı oluyor.Eskişehirspor'da bu bölgede bolluk var.Pele,Bülent Ertuğrul,Alper Patuk,Abdulkadir Kayalı ve hatta Tarık Çamdal burada ki rotasyonda düşünülen isimler.Pele ve büyüklerin transfer döneminde gözdesi Alper Potuk ikilisi ideal 11'de yer alacak.Pele fizik gücüyle ve tekniğiyle geçen sezon adından söz ettirmişti benim beğendiğim oyuncu.Yanında oynayan Alper Potuk benim ve Türk futbolunun ilerde çok şeyler beklediği bir yetenek.Oyunun iki yönünü de oynayabiliyor,geçen sezon Bülent Uygun'un jokeriydi bu sezonda Skibbe'nin jokeri olacaktır.Alternatifleri Bülent Ertuğrul'da rotasyonda kendine yer bulacaktır.Abdulkadir Kayalı hakkında olumlu duyumlar almıyorum,hazırlık maçlarında da Skibbe onu hiç oynatmadı.Takımdan yollanabilir.Yeni transfer Tarık Çamdal 1860 Münih'ten geldi.Onun hakkında hiç izlemediğim için net birşey söyleyemiyorum.


Gelelim kanatlarda görev yapacak oyunculara.Skibbe'nin sisteminde kanatlar çok önemlidir.Sağ kanatta geçen sezon iki sezon önce Beşiktaş'tan gelen Erkan Zengin ilk aday.Erkan teknik olarak çok yeterli olmasa da hırsı ve mücadeleci oyunuyla Skibbe'nin gözüne girecektir.Geçen sezon 31 maçta 1 gol attı.Erkan'in anlatmak istediğim özelliği bu,gol noktalarında ceza sahasında çok göremeyiz Erkan'i.Alternatifi geçen sezonu Samsunspor'da geçiren Abdulaziz Solmaz.Samsunspor'da geçen sezon beğenerek izlemiştim onu,Erkan-Abddulaziz rotasyonu sol kanat için yeterli.Sol kanatta da diğer kanatta olduğu gibi geniş bir rotasyon var.Çoğunluk tarafından Serdar Özbayraktar'in solda ideal kadroda yer alması bekleniyor ancak Tello bence Serdar'dan formayı kapacaktır.Ancak Tello yabancı sınırlamasına takılabilir.Geçen sezonu iyi geçirmedi ancak Skibbe'nin istediği tarz bir kanat oyuncusu.Erkan'a göre gol ve asist yüzdesi yüksek.Serdar Özbayraktar ise 4 sezondur Eskişehir'de.Bir önce ki sezon 9 maç oynarken geçen sezon Bülent Uygun'un gözüne girmeyi başarmıştı.88 doğumlu Mehmet Boztepe sonra geliyor.Bu ikilinin arkasında forma şansı bulacağını düşünmüyorum,Aydınspor'la yapılan hazırlık maçında Skibbe ona şans vermedi.Almanya'dan gelen Deniz Vural her iki kanatta oynayabilmesi avantaj.Daha çok kupa maçlarında kullanır Skibbe onu.

Eskişehirspor'un sisteminin en kilit noktası forvetler.Öncelikle Eskişehir'in 4-4-2 oynamasını bekliyorum ben ancak Skibbe 4-2-3-1 oynatmayı sevdiğini biliyoruz.Ama elde o sistemi oynatacak bir forvet arkası oyuncusu yok.Bu sebepten dolayı Skibbe'nin çif santrfor oynatmasını bekliyorum ben.Gelelim oynayacak oyunculara aslında söze Halil,Mehmet Yıldız ikilisi ile de başlayabilirdik.Halil Altıntop transferinde çok git-gel yaşandı.Bu olayları herkes biliyor zaten.Mehmet Yıldız transferinde bir sorun yoktu ancak şike operasyonununda adı geçtiği için oyuncu ile sözleşmeyi feshetti ardından oyuncu Skibbe'nin istediği doğrultusunda tekrardan takıma döndü ancak hazırlık maçlarında sahada yoktu.Bu yaz transfer döneminde ik tane önemli forvet oyuncusunu kadrolarına kattılar.Ben bu 2 ismin oynaması bekliyorum.Biri Rangers'tan Kris Boyd,biri Fulham'dan gelen Diomansy Kamara.Kamara'dan söze başlayacak olursak Premier ligin gedikli oyuncularından biriydi.
Fulham'da takip etme şansımız oldu,fiziki gücü iyi olan ve gol noktalarında çok etkili.Ancak şöyle bir sorun oluşabilir Kamara forvet oyuncusu,Skibbe onu forvet arkasında kullanırsa Kamara'dan istediği verimi alamaz.Diğer forvette oynamasını beklediğim isim Rangers'tan gelen Kris Boyd.Aslında Boyd'in Türkiye'ye gelmesine şaşırdığımı söyleyebilirim.Rangers'ta 137 maçta 96 gol atmayı başardı.Ceza sahası içi gölcüsü deyimine tam uyuyor.Eğer iyi beslendiği takdirde 10 gol barajını rahat aşacaktır.Gelelim alternatiflere önce kadro dışı bırakılan Skibbe ile takıma geri dönen Batuhan rotasyonda yer bulacaktır.Adem Sari'da rotasyonda kendisine yer bulabilir.Geçen sezon zaman zaman kadroda yer alıyordu.

Eskişehirspor'da kilit nokta sistem.4-4-2 sistemini oyuncuların ve Skibbe'nin benimsemesi gerek.Savunmada,özellikle stoperde sıkıntılar var.Alternatif oyuncu eksikliği var.Yeni gelen play-off sistemiyle artık her Anadolu takımının hedefi ilk 8 içinde yer almak.Eskişehirspor'da ilk 8'e adını yazdıracaktır.Özellikle Eskişehir'de ateşli taraftarın önünde oynanan maçlar güzel geçecektir.



4 yorum:

  1. Kaleci Ivesa kötü. O.Sahada bahsettiginiz gibi bir bolluk yok. Kanatlardaki Erkan'in teknigi zayif, mucadelesi guclu diyorsaniz ESESi izlememissiniz.

    YanıtlaSil
  2. Ben Eskişehir'i çok izledim geçen sezon.Erkan'in tekniği yüksek değil yani mesela Tello gibi değil.Beşiktaş'ta oynarken mücadele etmiyor gibi gözükebilir ancak geçen sezon hırsıyla,mücadelesiyle bu takımda yer aldı.Ivesa bence kötü bir kaleci değil.Süper lig için ideal.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Melih ayni fikirde degiliz diyelim o zaman. Ben Eskisehirspor'u iyi takip ettigimi dusunuyorum ama yazinda o belirttigim yerlere katilmam mumkun degil.

    Ivesa, o boya ragmen yan top zaafiyeti olan, kararlarini yavas veren, sert sutlarda sadece topu kale aglarindan cikaran, sezonda 4-5 mac formda kalabilen, konstanrasyonu zayif, vasatalti bir yabanci kalecidir. Daha iyi yerli ve vasat kaleciler mevcutken yabanci hakkinin onda kullanilmasi 4 yildir yapilan bir sacmalik. tek ozelligi 2.05 boyunda olmasi.. 88 maca cikmis diyorsun ya? ben o 88 macini da izledim o adamin. Ustelik cogunu da tribunden. Erkan icin de gecerli bu. Erkan mucadele yönü zayif, futbolu free-style oynayan ve skor yönü olmayan biri. Calim, bacakarasi vesaire zanneden, fizigi zayif bir oyuncudur. Ayni adami 3 kere calimladigini bilirim. Aslinda pek kullanmasa da sutlari iyidir.. Geri dönmedigi icin Volkan her istanbul takimi macinda koridor olur. Burhan ise gecen sezonun en yararli kanat oyuncusuydu..

    o.Saha bollugu kismina da katilmiyorum. Sadece Alper ve Pele var elimizde. Bunlari yedekleyen ise 33'luk B.Ertugrul' ki gecen sene cok sakatlandi. O.Sahadan Doga gitti, Sezer gitti ve sadece A.Kayali geldi ona da takim bul denildi. Gurbetcilerin hepsi ise kiralik gidecek.

    Bu arada takimdan kiralik giden Serdar da 19 yasinda Hannover'den gelen gurbetci Serdar. Digeri Ozbayraktar olan hala duruyor. (bu kismi Twitter'daki yorumuna istinaden yaziyorum)

    Katildigim yerler ise takimin 4-4-2 oynamasi gerektigi. Bu taktigi sevdigimden degil ama kadro buna musait.

    Bu yazdiklarima ESES'i yakindan takip eden cogu taraftar katilir.

    YanıtlaSil
  4. Fikirlerine saygılıyım.İkimiz de iyi niyetliyiz.Teşekkürler.

    YanıtlaSil